3 sorters marmelad
Till ost och kex/knäcke måste man ju också ha goda marmelader, eller hur? Jag bestämde mig helt enkelt för att göra mina egna, det är ju faktiskt inte det minsta komplicerat.
Fikon och lagerbladsmarmelad är min favorit bland de jag provat i butik så det var ett givet val när jag skulle bestämma mig för vilka smaker jag skulle koka ihop hemma. 6 färska fikon, 1 lagerblad, socker och en skvätt vatten var allt som krävdes. Plus en skvätt fruktpektin för konservering och för att få den geleaktiga konsistensen såklart.
Hjortronmarmeladerna gjorde jag på ett paket frysta hjortron, jag hade gärna använt mig av färska men det är ju inte riktigt säsong för det. Hur som helst, jag tror paketet innehöll 250 gram hjortron vilka jag kokade ner med socker, här behövdes inget vatten. När hjortronen hade kokat klart och jag var nöjd med sockermängden delade jag upp marmeladen i 2 skålar för att smaksätta dem. I den ena skålen tillsatte jag lite hemmagjort vaniljsocker och kakao och i den andra duttade jag i lite kanel. Därefter blandade jag ner en skvätt fruktpektin och hällde till sist ner de olika marmeladerna i sina söta små burkar.
Baka, baka litet knäcke
Förra veckan provade jag att baka knäckebröd med min surdeg. Det blev väldigt bra faktiskt. Huvudorsaken till att jag bakade dem var att min mamma precis fyllt år och hon skulle bland annat få en "ostkorg" i present, alltså en trevlig korg fylld med ost, kex, choklad och vin m.m. Så, vad kunde då passa bättre än att slänga med några av mina hembakade små knäcken?
Jag smaksatte dem med flingsalt och solrosfrön
Väldigt uppskattat och gott
Bröd nr 2
Jag kunde bara hålla mig ett par dagar innan jag bakade ett nytt bröd. Denna gång följde jag inget recept utan bakade lite mer på känsla. Man måste ju våga satsa för att vinna?
Jag blev väldigt nöjd med mig själv när jag såg mitt bröd ligga och utvecklas i ugnen, det blev riktigt fint. Dock krävs det ett par justeringar i mitt egenskrivna recept innan jag är helt nöjd, som tex jästid och mjölmängd.
Mitt färdiggräddade bröd!
Som sagt; några små justeringar krävs för att få ut maximalt av jäsningen så att brödet kan få stora och jämnt fördelade bubblor..
Oavsett hur märkligt brödets bubblor hade placerat sig så var det här det godaste brödet jag ätit på länge! Brödet avnjöts med smör och flingsalt vid sidan av vår kalvfilémiddag.
Mitt allra första surdegsbröd
Med recept och inspiration från bloggen Pain de Martin har jag alltså bakat mitt absolut första surdegsbröd. Jag har kikat i hans blogg under en tid och har verkligen fastnat för hur speciellt det är med surdeg.
Att slänga ihop en bröddeg på en kvart och låta den jäsa en timme och sedan baka av den i ugnen kan vem som helst göra men är det spännande? Nej.
Att sätta en surdeg däremot och att sedan skapa bra degar med den är en helt annan sak. Det kräver både tid, tålamod och tanke.
Hur som helst, mitt första surdegsbröd bakade jag på en rågsurdegsgrund. Från dag 1, då jag satte surdegsgrunden, till det att jag tog ut mitt färdiggräddade bröd ur ugnen tog det mig ca 8 dagar. I fortsättningen, då jag nu har en färdig surdegsgrund, kommer det endast krävas 1-3 dagar att baka ett nytt bröd.
Brödet!