Äppelpaj i miniformat

En liten paj fylld av äpple m. kanel och socker, en syrlig citronkräm och toppad med en smuldeg. Till den serverade jag en sabayon.


Baka!

I förrgår dunsade det ner ett paket med 4 tjocka tidningar genom brevinkastet. Nu har jag en hel del intressant läsning att mysa ner mig i soffan med.


Gjort på vetesurdeg



Det är alltid lika spännande att skära upp ett nygräddat bröd. Hur kommer bubblorna att vara? Det är det enda jag tänker på när jag drar kniven genom brödet.
När jag hade delat det här brödet blev jag glad, väldigt glad. Bästa brödet hittills.

Choklad och hasselnötter


En tartelette fylld med hasselnötsgianduja och en mörk chokladganache toppad med karamelliserade hasselnötter.


Receptet på hasselnötsgiandujan hittade jag i Jan Hedhs kurshäfte som Pelle fick när han var på choklad- och pralinkurs hos honom för en tid sedan. Jag fick dock ersätta tahitivaniljen med den vaniljstång som den lokala livsmedelsbutiken hade att erbjuda och Valrhonachokladen fick bytas ut mot en annan choklad men det blev ju gott ändå. Väldigt gott! Jag är jättenöjd med min sammansättning av de olika delarna i den här tarteletten.



Ännu ett bröd

Ett lite rustikt bröd gjort på både rågsurdeg och vetesurdeg. Varje gång jag bakar ett bröd står där i köket och knådar och drar i degen så länge att mina armar nästan ramlar av och jag blir så varm att jag ser på brödbak som ett träningspass och måste duscha efteråt. Varje gång står jag också där och tänker "nej, nu orkar jag inte längre! Nu beställer jag en Kitchen Aid!" Samma sak ropar jag även lite vädjande till Pelle som svarar att allt vi behöver göra är att bestämma färg. Jaa, det är ju just det.. Det finns ju 20 000 olika färger på de där maskinerna. Det finns ju så många fina färger. Beslutsångest. Nej, ett beslut måste fattas, inom en vecka ska jag ha klickat hem den. Det står mellan en chokladbrun eller en pastellfärgad i gult eller blått.

Hur som helst, brödet! Ett riktigt snyggt bröd, men när man skär upp det ser man att degen inte blivit tillräckligt arbetad; för små och för få bubblor och lite för kompakt.



Bubbel i surdegsgrunden.

Vit choklad- och jordnötskräm

Det här är egentligen ett recept på en ganache, men ändå inte. Det är samma tillvägagångssätt som när man gör en ganache men med de mått jag använder mig av här får man inte samma stabila textur som en vanlig ganache, därför har jag valt att kalla detta för en kräm.
Vill man ha en fastare ganache kan man minska mängden grädde en aning.

Ingredienser

100 gram vit choklad
100 gram grädde
20 gram smör
2 msk jordnötssmör

Hacka ner den vita chokladen ganska smått och häll över den i en bunke. Släng ner smörklicken och jordnötssmöret tillsammans med chokladen.
Koka upp grädden i en liten kastrull och häll den sedan över chokladen. Vispa ihop blandningen tills chokladen har smält.

Låt blandningen svalna och ställ in den i kylen när den är tillräckligt sval, där kommer den att tjockna en aning.

Tips!
När den är helt nygjord och ljummen är den underbart god att bara hälla över en god glass.

Chocolate layer cake

Här har vi en bild på min chocolate layer cake i miniformat. Tyvärr hann vi äta upp dem innan jag kom på att jag ville ha ett kort på snittytan också. De blev så otroligt goda.


Smeten till själva kakan i tårtan är samma som jag använde till mina minicupcakes. Tårtan har jag gjort i tre lager och mellan varje lager bredde jag ut ett tunt lager med en vitchoklad- och jordnötskräm samt ett tjockt lager med den choklad- och nougatfrostingen jag toppade mina små muffins med. Därefter täckte jag hela tårtan med choklad- och nougatfrostingen.

RSS 2.0

Min profilbild

bloglovin

Jessica är mitt namn. 24 år. Född och uppväxt i Motala men numera bosatt i Linköping. Här finner ni mestadels bildliga dokumentationer av mina skapelser i köket.


Kontakta mig?
[email protected]